Konkurrencen er slut
Hovedvinderen i Grønne fif og fiduser blev kåret ved kokkekonkurrencen ´Sol over Gudhjem´ lørdag den 25. juni 2016.
Opskrifterne er blevet vurderet af tre dommere:
Eventmager og tidligere køkkenchef på Kadeau
Mikkel Marschall.
Køkkenchef på Stammershalle
Daniel Kruse.
Professionsbachelor i Ernæring- og Sundhed og coach
Kira Hallberg-Dellgren.
Bornholms Regionskommune forbeholder sig ret til at offentliggøre opskrifterne.
Opskrifter
Her kan du finde Daniel Kruses opskrift, der blev anvendt ved dystens 3. etape.
Grønne fif
Her vil du kunne finde alle fiffene til at få mere grønt i en travl hverdag.
Her er nogle af de fif, der kom frem ved dialogmødet i april på Vibegård
– grønne fif til at få mere grønt
- Prøv at tænke grønt ind i alle måltider
- Kom revet grønt - evt. ristet i farsretter og bagværk
- Lav farserede grøntsager
- Brug spidskålsblade i stedet for tortillas
- Lav forskellige smagfulde dressinger og put mange forskellige grøntsager i blandede salater
- I stedet for ris – blomkålsris. I stedet for pasta – squashpasta etc.
- Erstat halvdelen af fars med grøntsager i kødsovsen
- Sauterede grøntsager – alt kan bruges
- Der kan indgå mange grøntsager i wok-mad
- Give børnene lommepenge efter hvad de spiser – f.eks. bonus: agurk 10 kr. gulerod 20 kr. og selleri 50 kr.
- Lav et grønt/frugtfad med mundrette bidder hver aften
- Lav sjove udskæringer
- Ha’ altid mundrette grøntstykker i køleskabet – f.eks. peberfrugt, blomkålsbuketter, agurk, gulerod
- ”Slikposer” med blandede grønt- og frugtstykker (fx cherrytomater, radiser, druer, peberfrugt, agurk og tørrede frugter)
Præmier – ingen dyst uden præmier
Hvorfor en dyst om grøntsager?
Social- og Sundhedsudvalget har valgt at have særligt fokus på kost i denne valgperiode. Det skyldes, at vores madvaner har ændret sig markant gennem de seneste 50 år.
Helt nye kostundersøgelser viser, at vi er blevet sundere, men at der stadig er forbedringspotentiale.
Bl.a. får vi for lidt af frugt og grønt – især grøntsager.
87 % af bornholmerne spiser ikke nok frugt og grønt.
50 % af de, der ikke spiser så sundt, vil gerne spise sundere.
Vi vil gerne være med til at gøre os alle sammen bare lidt sundere, da sunde madvaner har stor betydning for vores trivsel.
Dystformen er valgt, da Social- og Sundhedsudvalget og Bornholms Regionskommune - gerne sammen med bornholmerne - vil være med til at inspirere til mere grønt i en travl hverdag. Uden løftede pegefingre og med fokus på nydelse, madglæde og det hele måltid.
De officielle kostråd
På Fødevarestyrelsens hjemmeside
Alt om kost.dk kan du læse mere om de officielle kostråd.