Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Borger Sundhed, sygdom Hjælp til et sundere liv Den bornholmske grøntsagsdyst -

Den bornholmske grøntsagsdyst -

Den bornholmske grøntsagsdyst - Grønne fif og fiduser

Lidt mere grønt i en travl hverdag. Vil du have inspiration til lidt mere grønt i en travl hverdag, så klik ind på vinderopskrifterne fra den bornholmske grønsagsdyst ’Grønne fif og fiduser’. Du kan se dem længere nede på siden.
 
Dysten har fire etaper. 
  • Fjerde etape blev afviklet 13. april 2016
  • Tredje etape blev afviklet 30. november
  • Anden etape blev afviklet 12. september
  • Første etape blev afviklet 26. maj
  • Hovedvinderen i Grønne fif og fiduser kåres ved kokkekonkurrencen ’Sol over Gudhjem’ juni 2016.
 

 

Konkurrencen er slut

Hovedvinderen i Grønne fif og fiduser blev kåret ved kokkekonkurrencen ´Sol over Gudhjem´ lørdag den 25. juni 2016.
 
 
Opskrifterne er blevet vurderet af tre dommere:
 
Eventmager og tidligere køkkenchef på Kadeau Mikkel Marschall.
 
Køkkenchef på Stammershalle Daniel Kruse.
 
Professionsbachelor i Ernæring- og Sundhed og coach Kira Hallberg-Dellgren.
 
Bornholms Regionskommune forbeholder sig ret til at offentliggøre opskrifterne.
 
 

Opskrifter

 
 
Her kan du finde Mikkel Marschalls opskrifter, der blev anvendt da dysten blev skudt i gang.
 
Her kan du finde Nikolaj Løngreens opskrifter, der blev anvendt ved dystens 2. etape.
 
Her kan du finde Daniel Kruses opskrift, der blev anvendt ved dystens 3. etape.

Grønne fif

Her vil du kunne finde alle fiffene til at få mere grønt i en travl hverdag.

Her er nogle af de fif, der kom frem ved dialogmødet i april på Vibegård
 – grønne fif til at få mere grønt
  • Prøv at tænke grønt ind i alle måltider
  • Kom revet grønt - evt. ristet i farsretter og bagværk
  • Lav farserede grøntsager
  • Brug spidskålsblade i stedet for tortillas
  • Lav forskellige smagfulde dressinger og put mange forskellige grøntsager i blandede salater
  • I stedet for ris – blomkålsris. I stedet for pasta – squashpasta etc.
  • Erstat halvdelen af fars med grøntsager i kødsovsen
  • Sauterede grøntsager – alt kan bruges
  • Der kan indgå mange grøntsager i wok-mad
  • Give børnene lommepenge efter hvad de spiser – f.eks. bonus: agurk 10 kr. gulerod 20 kr. og selleri 50 kr.
  • Lav et grønt/frugtfad med mundrette bidder hver aften
  • Lav sjove udskæringer
  • Ha’ altid mundrette grøntstykker i køleskabet – f.eks. peberfrugt, blomkålsbuketter, agurk, gulerod
  • ”Slikposer” med blandede grønt- og frugtstykker (fx cherrytomater, radiser, druer, peberfrugt, agurk og tørrede frugter) 

 

Præmier – ingen dyst uden præmier

 

Hvorfor en dyst om grøntsager?

Social- og Sundhedsudvalget har valgt at have særligt fokus på kost i denne valgperiode. Det skyldes, at vores madvaner har ændret sig markant gennem de seneste 50 år.
Helt nye kostundersøgelser viser, at vi er blevet sundere, men at der stadig er forbedringspotentiale.
Bl.a. får vi for lidt af frugt og grønt – især grøntsager.
87 % af bornholmerne spiser ikke nok frugt og grønt.
50 % af de, der ikke spiser så sundt, vil gerne spise sundere.
 
Vi vil gerne være med til at gøre os alle sammen bare lidt sundere, da sunde madvaner har stor betydning for vores trivsel.
Dystformen er valgt, da Social- og Sundhedsudvalget og Bornholms Regionskommune - gerne sammen med bornholmerne - vil være med til at inspirere til mere grønt i en travl hverdag. Uden løftede pegefingre og med fokus på nydelse, madglæde og det hele måltid.

 

De officielle kostråd

På Fødevarestyrelsens hjemmeside Alt om kost.dk kan du læse mere om de officielle kostråd.
 
Du kan også læse mere på Alt om kosts facebook side. Tryk her for at komme til facebooksiden.

Konkurrencen er slut

Tak til alle jer der deltog på forskellig vis.

Samarbejdspartnere og sponsorer

Fiskeværkstedet Svanevang i Svaneke

Hammershuslam ved       Jan Seerup

"Den bornholmske Kalv fra Nygård" ved landmand Jeppe Nielsen

Vasagårdsgrisen fra landmand Karsten Westh

 

 Eksempel

 

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål til Grøntsagsdysten kan du kontakte Nina Povlsen på telefon             56 92 12 92 eller på mail nina.povlsen@brk.dk